Προσοχή! Cookies are used on this site to provide the best user experience. If you continue, we assume that you agree to receive cookies from this site. OK

τηλέφωνο παραγγελιών 2310 278301

- 10%

Ο Καποδίστριας

Αρχική τιμή: 15,00  
13,50
Κερδίζετε : 1,50 (10%)
179
Σε Απόθεμα
+
Προσθήκη στη Λίστα Αγαπημένων

Ο Ιωάννης Καποδίστριας γεννήθηκε στην πόλη της Κέρκυρας, στη «χώρα» για τους Κερκυραίους, στις 31 Ιανουαρίου του 1776. Ο πατέρας του ήταν ο Αντώνιος - Μαρία Καποδίστριας και μητέρα του η Αδαμαντίνη, του κυπριακού γένους Γονέμη. Η οικογένεια Καποδίστρια ήλθε στην Κέρκυρα κατά τον ΙΔ΄ αιώνα και έλκει την καταγωγή της από την πόλη Ιουστινούπολη, πόλη χτισμένη σε ακρωτήριο της χερσονήσου της Ιστρίας, της Δαλματίας δηλαδή (capo dIstria), που ανήκει στη σημερινή Κροατία. To capo dIstria θα δώσει και το επίθετο στην οικογένεια. Στην περίπτωσή μας αυτό δεν είναι αιτία για να αμφισβητηθεί η ελληνικότητα του Καποδίστρια (βλ. «Νέα» 1-2-12 Ρούλα Γεωργακοπούλου «Λαός και Κολωνάκι»). Το από πού κατάγονται οι ρίζες κάθε ελληνικής οικογένειας θα ήταν άθλος για έναν ερευνητή, μάλλον ακατόρθωτος και, φυσικά, η έρευνα αυτή θα έφθανε σε τρελά συμπεράσματα.

Συνήθως οι τρέχουσες βιογραφίες του Καποδίστρια αναφέρουν ότι ο πατέρας του καταγόταν από οικογένεια ευγενών, καθώς ένας από τους προγόνους του είχε λάβει τον τίτλο του Κόμη από το δούκα της Σαβοΐας Κάρολο Εμμανουήλ τον Β΄ Ο πλούτος συνήθως ταυτιζόταν με την ευγένεια. Ιστορικά όμως το γεγονός αυτό δεν είναι εξακριβωμένο. Ο τίτλος του κόμη αναγνωρίστηκε από τη Βενετική Δημοκρατία το 1796 και από την Πολιτεία των Ιονίων Νήσων το 1740. Τέλος πάντων. Ο τίτλος των Καποδίστρια εισήχθη στη «Χρυσή Βίβλο» (Libro DOro) των ευγενών της Κέρκυρας το 1679. Η οικογένεια της μητέρας του Διαμαντίνας (Αδαμαντίνης) Γονέμη με καταγωγή από την Κύπρο ήταν επίσης καταγραμμένη στη «Χρυσή Βίβλο» από το 1609.

Προμηθευτής:
Μέθεξις
Μορφή:
Βιβλίο
Διαστάσεις:
24*17
ISBN:
978-618-5226-82-4
Αριθμός Σελίδων:
368
Έτος Έκδοσης:
2019
Συγγραφέας:
Αλέξιος Πετρόπουλος